Sample Image  Svi mi starimo i sve dok neko ne otkrije eliksir života, neko pre, neko kasnije počinje da oseća posledice godina. No, koliko je taj pad neminovan? I šta je to što možemo učiniti kako bi se umanjile posledice starenja? Istina je da većina sportista koji godinama treniraju dostiže vrhunac pre svoje 35 godine starosti, dok od tog doba kreće polako silazna putanja, ali to ne znači da je nemoguće poboljšati performanse i u srednjim godinama. Kako?

Opširnije...

 
cokolada.jpg Postoji mnogo loših tekstova napisanih o ugljenim hidratima - oni su ključni deo naše ishrane i posebno važni kod sportista. Postoji i veliko neznanje kod naprednijih rekreativaca u svetu bicikliranja i planinarenja u vezi sa unosom ugljenih hidrata... Tekst koji svakako trebate procitati, a stečeno znanje koristiti...

Opširnije...

 

  Često ćete čuti i to od mnogih kako sportista tako i ostalih da ih treba “raditi” pola sata svaki dan ako želite da vam se vide – čuvene “pločice”. Odmah da kažemo - zaboravite te gluposti i zapamtite da se trbušnjaci rade u kuhinji, a ne na treningu! Mnogi će ostati šokirani ovom činjenicom kao i sledećom - najbolja vežba za trbušnjake je "kašika, viljuška i nož".

Opširnije...

 
...a nije ni šetnja po parku... shvatite ga ozbiljno i uživajte u njegovim blagodetima... To je rad pun znoja – i zdravlja ako se radi kako treba. Međutim, da li ste primetili, čuli ili videli i to svojim očima kako je tanka ‘linija’ između napredovanja i povređivanja?

Opširnije...

 
   Bilo je reči o kolenu i bolu, pa evo da se i o tome nešto progovori... Dakle, ukoliko se ovakav bol pojavi, prvo pitanje koje treba da postavite sebi je: ŠTA SE PROMENILO ili ŠTA SAM PROMENIO? Možda to u prvi mah neće biti toliko očigledno, ali rukovodeći se ovim uzrocima bićete u stanju da izdiferencirate šta, gde, kad i kako dalje.

Opširnije...

 

  Pahuljice, musli i ostale brze „krckalice“ - Vreme je novac, i ukoliko živite brzim tempom, velika je verovatnoća da ćete najpre zgrabiti nešto „na brzaka“ pre vožnje ili posla. Međutim, ukoliko je vaš izbor musli ili pahuljice (cerealije), može se lako desiti da u organizam unosite mnogo manje hranljivih materija nego što mislite. U supermarketu ovog proizvoda ima „na tone“ – različitih proizvođača, sastava, ukusa...

Opširnije...

 

  Gotovo da nema onoga ko nije probao neki od izotoničnih i energetskih napitaka. Takođe, svima je jasno da isti ovi napitci mnogo više doprinose u savlađivanju napora od obične vode. Ono što treba znati je koliko ovakve tečnosti treba piti, kada i koji je najoptimalniji proizvod baš za vaše bavljenje biciklizmom, planinarenjem, trčanjem...

Opširnije...

 

  Za one koji znaju engleski, slovo „C“ u našem (bajkerskom) kontekstu neizostavno navodi na „cycling“ ili ti biciklizam – i na sve ono lepo što nosi sa sobom. Za mnoge druge, nažalost, ovim slovom počinje i reč „cancer“ – rak. Za recimo Lance Armstrong-a, „C“ predstavlja i jedno i drugo!  Možda većini deluje gotovo neverovatno da jedan ovakav elitni sportista sa fitnes nivoom o kome velika većina može samo da sanja, bude pridružen onima koji čine statistiku ljudi sa rakom.

Opširnije...

 

  Magnezijum je mineral koji je jako značajan za planinare i bicikliste, a kako istraživanja pokazuju – on je najčešći mineral koga imamo u manjku u organizmu.

Opširnije...

 

  Šta je to aerobni trening... Koji su povoljni učinci aerobnog treninga...Kako se određuje maksimalna frekvencija srca... Kako se određuje aerobna trening zona... Koliko je minimalno trajanje aerobnog treninga... Na kojem principu radi monitor za merenje pulsa... U kojoj aerobnoj zoni je najbolje raditi zagrevanje... U kojoj zoni se najbolje razvijaju kardiorespiratorne sposobnosti... Kako odrediti koji tip aerobnog treninga meni najviše odgovara... Koja je to anaerobna zona... Koliko često treba aerobno vežbati... Kada i kako povećati opterećenje u aerobnom treningu... Šta jesti i piti u dane aerobnog treninga... Koje su karakteristike intervalnog treninga... U kojoj aerobnoj zoni treba trenirati za skidanje masti... Koji je najbolji način za skidanje kila?

Opširnije...

 

  Casopisi i publikacije su pune informacija o poslednjim istrazivanjima na polju zdravlja i fitnesa. Problem je u tome sto su one konfuzne i kontradiktorne. Kako onda znati koja je informacija prava? Evo teksta i cinjenica o tome sta je ono sto stvarno treba znati.  

Opširnije...

 

  Veliki broj biciklista je otkrilo MTB sport dok su skijali, igrali kosarku, tenis, fudbal i druge sportive koji zahtevaju lateralne pokrete. Ako se pitate kako i na koji nacin – posle ozbiljne povrede kolena! Profesionalni drumski biciklist Tyler Hamilton je bio elitni skijas koij je tesko povredio koleno i poceo sa biciklizmom kao vidom rehabilitacije. Juliana Furtado MTB takmicarka je krenula sa MTB-om posle povrede kolena skijajuci.

Opširnije...

 

  Najbolji vozaci, opste poznata cinjenica je, dosli su do tog “najbolji” zato sto se nisu ustezali da pitaju, slusaju i prihvate savete. Ukoliko i vi tako postupite, sanse da uspete u ovom sportu bice mnogo vece. Evo odgovora na 10 najcescih i najbitnijih pitanja kada je rec o treningu:

Opširnije...

 

  Ne treba dozvoliti da zima “ukrade” kondiciju samo zato sto je temperatura pala i sto su dani kraci. Poznato je da tokom zime ima mnogo manje mogucnosti za redovne voznje i treninge. Stoga, dobro osmisljen boravak u teretani za vreme ovog “posta” u voznjama moze biti glavni cinioc kada na prolece ponovo krene truckanje a pogotovu takmicenja.

Opširnije...

 

 Iako neke zime znaju da budu i tople i suve, ovo je tekst za one koji nemaju zadrsku u voznjama zbog snega, leda, vlaznog kolovoza ili terena... tekst o tome kako maziti i paziti i voziti vašeg ljubimca po belom pokrivaču...

Opširnije...