FoTo Galerije

1810.jpg

Š.L.A.G.

Švajcarska, Lihtenstajn,

Austrija, Nemačka


  0130_1_juhor.jpg

Južna Šumadija


zd_250.JPG

Uskršnja

neočekivana tura


  0270.JPG

Gvozdena kapija


 

IMG_7519_c.jpg

Čenejski salaši


2014-06-27_00045  Bio jednom u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu prelepi hotel MIR koji nestade u jednom danu... Jednog dana dodje zli čarobnjak,mahnu svojim čarobnim štapićem,za tren oka prelepi hotel "Mir" pretvori u ruglo i od tada stanovnicima tog kraja ostade samo "NEMIR od hotela MIR"

Opširnije...

 

Tansfagarasana_Thumb_sl  Transfagarašan road DN7C... poslastica od 22km neprekidnog uspona sa mnogobrojnim serpentinama i kaskadama. Izgradjen početkom 70-ih kao alternativa za povlačenje Rumunskoj vojsci u slučaju napada Sovjeta. Danas predstavlja jedan od najatraktivnijih planinskih putnih prevoja u Evropi. Ostavljen u amanet biciklistima i motociklistima slobodno se može nazvati najskupljom biciklističkom stazom na svetu.

Opširnije...

 

15

Kažu da prva tura ostaje u sećanju. Godinu i po dana kasnije, posle nekoliko drugih tura, ova se nekako izdvaja. U planu je bio put do Crnogorskog primorja, ali je nekako bilo sudjeno da to ipak bude ciklo tura od Smedereva do manastira Ostrog. 

 

Opširnije...

 

Fruska gora, bicikliranje

  FRUŠKA GORA, tanka pa dugačka, kraj Dunava drema kao mačka.  FRUŠKA GORA, kao hleb iz peći od svih drugih i lepši i veći. FRUŠKA GORA, ko postelja prava, na njoj noću pola Srema spava. (Dušan Radović)

  E sad, o Fruškoj Gori, ali malko drugčije. Posle spominjanja Fruške Gore, dođe mi ideja da i ja malko opišem gde, kada i kako smo se vozali po istoj. Malopre upitah brata (Miloša) kako sve ovo da napišem, te ne znam kilometražu, te ne znam gde smo sve tačno bili i kojim smo putevima tamo stigli itd. A on ce meni ''ma ništa, samo ti piši, uvek je zanimljivo kada se čita opis ture iz ugla nekoga - i on se tu nesto napriča, poenta je da je hteo da kaže ''nekoga ko nema pojma o većim vožnjama''.

Opširnije...

 

 Prošlo je već dosta vremena od našeg povratka iz Norveške. Nekako, puni utisaka, nismo do sada mogli da se skanimo da to prenesemo na papir, tj. tastaturu računara. Sada, kada je to već daleko iza nas (i kada se već prave planovi za neke nove avanture) trezne glave se o svemu tome može pripovedati. Obzirom na tako nastalu vremensku distancu, kao i činjenicu da, osim kratkih crtica, nismo pisali dnevnik puta – sada će možda izostati precizna hronologija događanja. Neke sitnice neće biti pomenute, dok će možda neka manje bitna događanja biti preuveličana, a opet, možda, neki bitan događaj bude ispušten iz ove priče. Pre početka pisanja ove velike priče napominjemo da nemamo baš jasnu predstavu kako će na kraju da izgleda.

  Reč je o jednom fenomenalnom putovanju, sa akcentom na bicikliranje i planinarenje po Norveškoj, a sa primesama Danske, Švedske, Češke i Nemačke, ali tek toliko koliko je bilo neizbežno. Trudićemo se da ovaj putopis uradimo što bolje možemo, nastajaće lagano pred Vama u nekoliko sledećih nedelja ( meseci :), a kako nam vreme i želje budu dozvoljavale. Nadamo se da ćete uživati... izvolite...

Opširnije...

 

Nera  Krenuo sam, tako, nedavno, natovaren po propisu, na prvu višednevnu vožnju posle dužeg vremena. Bicikl nosi, osim mene, dosta stvari potrebnih za kvalitetno provedeno vreme u prirodi: šator, vreću za spavanje, primus, garderobu, seksi časopise, sabrana dela Fjodora Dostojevskog i da ne nabrajam, sve što može zatrebati biciklisti na njegovom, punom neizvesnosti, putu. Rano je jutro, sunce sija punom snagom, dan pred Prvi maj. Poručio sam lepo vreme za ova četiri dana, nadam se da će me dobavljać ispoštovati, da se poslužim zemunskim rečnikom, i da nećemo imati neprilika, u meteorološkom smislu.

Opširnije...

 
Magarence  Posebnih dana u godini mesta u blizini velikih gradova ožive u ritmu koji odjekuje nadaleko, privlačeći putnike i goste poput magičnog prizivanja tam-tama. Za te dane stanovništvo se priprema mesecima, a neretko i cele godine. Tradicija naselja uz Dunav, Savu i ostale reke su takmičenja u pripremanju ribarskih kotlića, u vinarskim krajevima poput Smedereva i Vršca slavi se berba grozđa, u gradićima i selima gde većinu žitelja čini nacionalna manjina isčekuju se „Dani mađarskog gulaša“ i ostalih domaćih kuhinja, a brine se i o očuvanju obicaja od kojih se neki baštine još od paganskih vremena, poput kikindskih „Dana ludaja“.

Opširnije...

 
030_resize.jpg  Skoro da smo zaboravili na ovo ali, još u maju te davne 2009. godine nakon ture po Alpima, nismo žurili sa povratkom. Cedili su se poslednji dani viza i trebalo se nekako uglaviti u tih par dana na najbolji način. Danas ovo više nije važno jer su vize smaknute, ali tada je na to trebalo obratiti pažnju. Uglavnom, naši drugari iz Česke i saborci sa Alpa, Robert i Nenad, predložili su nam da odemo na sever, do grada Libereca, odakle ćemo provozati planinskim vencem Jizerske Hory, obići oblast Česki Raj, kao i baciti koji pogled na Česke dvorce u toj oblasti.

Opširnije...

 

jelka_resize.jpg Sticajem čudnih okolnosti, posle 22. godine braka i dvoje dece (koja su u međuvremenu porasla) zamalo da potpuno sam dočekam ovaj praznik… Na šporetu je sarma, u rerni svinjina noga obmotana oko svinjinog suvog vrata, pa onda(k) pečena, prisutna je i novogodišnja ruska salata, i da nije prestala kiša oni bi mi bili jedino društvo u ovoj najveselijoj noći, kako se to popularno kaže...  U 10. sati uveče najzad staje kiša. Iz šupe iznosim bicikl, zovem mog prijatelja Milana St. i po vlažnom asfaltu krećemo iz našeg prigradskog naselja na biciklistički doček Nove godine.

Opširnije...

 

t8.jpg   Provesti nedelju dana godišnjeg odmora u Austriji, planinareći i biciklirajući po planinama  u okolini Salzburga – sjajno zvuči, zar ne? I mene bi u nekoj drugoj prilici obuzelo oduševljenje, ali obzirom da je ovo bila samo alternativa (kao neka uteha) ranije dugo-planiranom putu po Norveškoj, nisam bio baš toliko pun elana. Ipak, bilo je lepo, popeli smo se na nekoliko pravih alpskih vrhova, osetio sam divljinu kao da sam usred Crne Gore (sa tom razlikom da su se u sred ničega pojavljivali planinarski domovi) a tu je bilo i nekoliko sjajnih vožnji. Sledeći tekst je o jednoj od njih - vožnji drumom kroz srce nacionalnog parka Grossglockner i ispod istoimenog najvišeg austrijskog vrha. 

Opširnije...

 

0850.jpg  Nenaviknuti, zaticali smo sebe u čudu prilikom otkrivanja ovog novog sveta i prepustali se njegovim stazama, kojima smo jedrili nošeni povoljnim vetrom. Bilo je dana kada je to more bilo uzburkano, visokih talasa, pa smo bili odbacivani uvis, jašući po njihovim grebenima do visina na kojima jos beše beline u koju smo uranjali; ali smo i spuštani naniže, kada smo se gravitaciono odmarali i išli brzo. Ovo je mala priča o svemu tome, i uvod u drumove koji i nisu tako daleko, i koje ćemo, nadam se, jos bolje upoznati u godinama ispred…stalno otkrivajući neke nove. Prvi konkretniji zalazak biciklom u Evropu, i to posred mete, po atraktivnim zemljama njenog Zapada. Zemljama gde je mnogo šta podredjeno ovom kotrljajućem zadovoljstvu. Po drumovima i Alpskim prevojima Švajcarske, Lihtenštajna, Austrije, Germanije…

Opširnije...

 
CGA_thumb.jpg

  Nakon svih prethodnih putovanja i prolaska gotovo cijele Dalmacije rodila se ideja o odlasku u inozemstvo. Između nekoliko kvalitetnih prijedloga odluka je pala na Crnu Goru, prvenstveno zbog financijskih razloga. U to vrijeme o Crnoj Gori nismo znali gotovo ništa osim da smo se nekada kuhali u istoj balkanskoj kaši....

Opširnije...

 

dbthumb1.jpg

 Dakle, idemo na dno panonskog mora, a tamo ćemo se vozikati, gurati bicikle i šetati po peščari. Peščara je jedinstvena u Evropi, nalazi se u Banatu, južnom delu i zauzima površinu od oko 300km2. Idemo preko Pančeva, prošetaćemo pored Tamiša, videti divan restoran Vetrenjaču, koji se nalazi uz samu železničku stanicu “Pančevo Varoš” na čijem koloseku jos uvek stoji parnjača sa vagonima i čeka da krene u banatsku ravnicu.sak...

Opširnije...

 

0680_3_stolovi.jpg- posna JUHOR supa - mrsni GLEDIČKI sir - STOLOVI su postavljeni - GOzba Čeka sve ... ili kako smo biciklirali ju?nom šumadijom... ili četri dana, četri planine... Juhor, Gledičke, Stolovi, Goč... 

  Neke stvari su privlačne, to je sve. Iz istog razloga zbog kojeg ljudi prolaze pored pekare kad se vadi pecivo iz peci. Tog jutra nije bilo pekare u blizini, ali smo osetili sličan privlačan miris podno planine Stolovi i nagonski krenuli gore biciklima... 

Opširnije...

 

Salaš 137

  Kada je vesela fribajkerska populacija prvi put posećivala Čenejske Salaše i vozila svoje mezimce zelenim stazama Čeneja bio sam sprečen. Zato sam jedva dočekao da voz Romantika ponovo vozi do Novoga Sada i da vidim te prelepe Vojvodjanske salaše sa kojima su svi, koji su ih doživeli, bili tako oduševljeni. 

Opširnije...